Факултет за математику и рачунарске науке
Алфа БК Универзитет
Међународни пројекти и интеркултурално образовање на Алфа БК Универзитету
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Међународни пројекти и интеркултурално образовање на Алфа БК Универзитету

Међународни пројекти и интеркултурално образовање на Алфа БК Универзитету

ВЕСТ, 15.10.2021

Едукативни семинари, преводилачке радионице и скупови на почетку нове школске године.

Као и претходних година, у зимском семестру школске 2021/22. на Алфа БК Универзитету предвиђени су интересантни пројекти и едукативне радионице, у циљу развоја интеркултуралних и научно-истраживачких потенцијала наших студената. Већ на почетку семестра организоваће се посебан семинар о италијанском језику и култури. Сваког четвртка у 14 сати, током октобра и новембра, поред развијања комуникационих вештина, на часовима ће се разговарати о историји, обичајима и савременим културолошким дешавањима у Италији.

Подсетимо, у првој половини године реализовани су слични догађаји из струке међународног карактера - обележавање Дана Аустралије 26. јануара, радионица „Шекспир, популарна култура и креативна индустрија“ 27. априла, припремна обука за студенте за пројекат при Амбасади Јапана 14. маја, радионица „Нобелова награда у канадској књижевности – Алис Манро“ 2. јуна и предавање „Шпански и други језици Шпаније“ 9. јула. Крајем септембра су наши студенти дали допринос у организацији Десете међународне научне конференције  Језик, књижевност и будућност, где су имали прилике да чују излагања више од 50 професора из земље и иностранства – Канаде, Сједињених Америчких Држава, Русије, Саудијске Арабије, Норвешке, Филипина, Нигерије, Грузије, Италије, Хрватске, Албаније и Босне и Херцеговине, али и да сами учествују у едукативним радионицама.

До краја године се очекује и завршетак преводилачког пројекта Заштита и очување културног наслеђа у сарадњи са Свортмор колеџом у Пенсилванији, у оквиру којега се припрема публикација која ће се користити на катедрама за славистику у Сједињеним Америчким Државама, о чему ће више речи бити у наредном периоду.