Факултет за математику и рачунарске науке
Алфа БК Универзитет
Најава представе "Три Гвинеје"
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Најава представе "Три Гвинеје"

Најава представе "Три Гвинеје"

ВЕСТ, 14.03.2018

Представа „Три гвинеје“ је сценска адаптација прва два дела истоименог есеја, једног од последњих радова Вирџинијe Вулфса додатом поезијом песника Вилфреда Овена. Представа је у форми сценског есеја и траје око 60 минута.  Након сваке представе организована је дебата са публиком у трајању до 45 минута, а на теме родних односа у друштву и антифашизма. 

Представа је настала као плод тромесечне позоришне радионице „Креативно читање текста“ намењене средњошколкама, као производ тимског рада и креативности. Радионица, на којој је учествовало 15 девојака из неколико београдских средњих школа, укључујући Филолошку, XII и V београдску гимназију и балетску школу „Лујо Давичо“, реализована је у Дечијем културном центру Мајдан у Београду. 

Пред почетак II светског рата, одговарајући на питање пријатеља „Како жене могу да помогну да се спречи рат?“, у поменутом есеју Виргиниа анализира друштвени положај жена и моћ коју оне имају у друштву. Посебан фокус је на образовању и његовом односу према милитаризму. Гвинеја је новчић који се прилаже за унапређење образовања жена.

У XX веку, Вирџинија Вулф (1882-1941) заувек је променила појмове списатељице и ангажоване жене. Неконвенционалним приступом књижевности, интелектуалним вредностима и увођењем феминистичке перспективе, створила је икону интелектуалке, обојену душевним ранама, лудилом, депресијом, кризом идентитета и трагичним крајем - самоубиством. 

Превод

Драгана Старчевић

Редитељ

Бојан Милосављевић

У представи играју

Вања Халупа, ученица 4. разреда балетске школе “Лујо Давичо” у Београду, смер савремени плес

Елена Настић, ученица 3. разреда Филолошке гимназије у Беогарду, смер кинески језик

Луна Шкопеља, дипломирана продуценткиња звука и музичарка

Софија Стојановић, ученица 3. разреда Филолошке гимназије у Београду, смер руски језик

Представа је до сада играна у Мајдану, Установи културе Пароброд, у галерији Полет, у Филолошкој гимназији и гимназији Креативно перо, на Филолошком факултету Универзитета у Београду, у Средњој машинској школи и гимназији Светозар Марковић у Новом Саду, на међународном позоришном фестивалу ДЕСИРЕ у Суботици, у позоришту и гимназији у Бечеју, у Студентском културном центру Нови Сад, у Обреновцу, Загребу, Панчеву...

 

медијски прикази

https://www.dnevnik.rs/kultura/scena/suboticki-dezire-opravdao-reputaciju-04-12-2017

http://tvbecej.rs/index.php?c=vest&vestid=2790&slider=off&lg=sr

https://udruge.gov.hr/vijesti/odrzana-konferencija-europa-za-gradjane-ke/4466