Факултет за математику и рачунарске науке
Алфа БК Универзитет
ОТВОРЕНИ ДИГИТАЛНИ ИЗВОРИ
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / ОТВОРЕНИ ДИГИТАЛНИ ИЗВОРИ

ОТВОРЕНИ ДИГИТАЛНИ ИЗВОРИ

ВЕСТ, 14.10.2020

По проглашењу ванредног стања, проузрокованог појавом првих случајева заразе вирусом Ковид 19 у Републици Србији фебруара 2020. године, Алфа БК Универзитет је у складу с препорукама Владе Републике Србије још једном показао своју друштвену одговорност и схватање озбиљности сигуације у којој се земља налази и прешао одмах на извoђењу интерактивне „наставе на даљину“. Сва предавања и сва комуникација се у тим околностима пребацила на другачији вид комуникације, али успешним и квалитетним залагањем наставног и ненаставног особља, као и активним учешћем студената школска година 2019/20. је успешно завршена у предвиђеном термину и без одлагања.

ОТВОРЕНИ ДИГИТАЛНИ ИЗВОРИ

У складу с новонасталом ситуацијом, када су предавања и сва комуникација биле пребачене на интернет конекције, указала се потреба да укажемо студентима, пре свега, на постојање квалитетних извора научне и стручне грађе на различитим интернет порталима. Тада смо представили више страних и домаћих портала, од којих су неки управо због затворености у којој се цео свет нашао, понудили ексклузивно и бесплатно своје изворе у одређеном временском интервалу, а које су помогли студентима и професорима, али и свим осталима које су заинтересоване за даљи свој напредак,у њиховом процесу даљег усавршавања. Овога пута представљамо вам неколико различитих домаћих и светских платформи које нуде потпуно слободан и отворен приступ свом садржају, у овом моменту временски неограничено, у пуном тексту, а који су уједно и лаки за претрагу и њихово даље истраживање. На наведеним мрежама бићете у прилици да пронађете књиге, часописе, видео и звучне записе, картографску и осталу грађу која ће вам свакако бити од великог значаја за ваш даљи професионални и научни напредак.

Такођe вас желимо подсетити овом приликом на публикације које издаје Алфа БК Универзитет и које такође имају отворен приступ на званичној интернет страници Алфа БК Универзитета и можете их у сваком тренутку погледати на страници Издавачка делатност Алфа БК Универзитета.

 

Препоручени интернет извори:

  • https://www.mdpi.com/  

Непрофитна институција, Molecular Diversity Preservation International (MDPI) са седиштем у Базелу ( Швајцарска ) је пионир у научном издаваштву с отвореним приступом и њена мисија је да негује отворену научну размену у свим облицима и свим дисциплинама. Основана је 1996. године и сав садржај (истраживачки чланци, преглед и др.) на њиховој платформи је отвореног приступа и доступно је свима бесплатно.

Раније поменут Међународни савез за заштиту молекуларне разноликости (MDPI) званично је основан 1996 године, када је покренут часопис Молекулес, а касније је иста организација покренула и сопствени сервер и веб локација је постала доступна на горе наведеном сајту, с тим што је наставила расти од тада и данас укупан број објављених чланака достигао је број од 421.300 чланака.

 

Open Access Publishing in European Networks  (OAPEN) је непрофитна организија са седиштем у Холандији која је посвећена  отвореном приступу рецензираним, академским, књигама.

Првобитно је настао као  30-месечни циљани пројекат, подржан финансијски и од стране Европске уније, у оквиру програма eContentplus-program (2008-2010) чииј је циљ био постизање одрживог модела објављивања академских књига из хуманистичких и друштвених наука. Након завршетка пројекта ОАПЕН је наставио да ради, поставивши тако своје темеље и данас ова платформа нуди велики број академских наслова, из више различитих научних области и у свом пуном обиму.

Први и главни циљ наведене организације (Directory of open access books - DOAJ)  јесте да повећа могућност приказивања што већег броја монографских публикација с отвореним приступом. Покривеност наведене платформе се огледа у томе да иста садржи публикације на више светских језика, као и да покрива више различитих научних области и бројећи укупно, до данас, више десетина хиљада публикација. Претага је лака, омогућава коришћење више различитих параметара за квалитетно претраживање и преузимање наслова за даљи рад и истраживање.

Интернет платформа која нуди велики број часописа на својој званичној интернет страници, Directory of Open Access Journals (DOAJ) је организација настала у Шведској, 2003 године са 300 часописа с отвореним приступом, а данас је  прерасла у независну базу података која садржи око 12000 часописа са отвореним пиступом, из 133 земље, покривајући сва подручја науке: технологију, медицину, друштвене и хуманистичке науке.

Фондација Еуропеана је независна, непрофитна организација која управља платформом Еуропеана, оснажује сектор културне баштине и олакшава употребу културног наслеђа у образовању, истраживању и др. Седиште организације је у Хагу (Холандија) али својим стручним и преданим радом остварила је контакте глобално и представља културно наслеђе много  веће групе народа и са шире површине, обухватајући културно добро свих народа планете Земље, а опет потпуно бесплатно и свима на увид.

Наведена платформа https://books.google.com  представља највећу светску библиотеку „на мрежи“. Карактеристика наведене платформе је да је лак за претрагу, нуди неколико параметра по којем се може претраживати тражена публикација. С обзиром на то да нису све публикације јавно доступне, за одређене које су тренутно заштићене, могуће је погледати приказ књиге, или уколико је публикација јавно доступна може се читати директно на наведеном сајту, или преузети ПДФ формат. С обзиром на количину података који наведена платформа нуди, покривајући све научне области, верујемо да ће свако моћи да пронађе нешто корисно и занимљиво.

Српски цитатни индекс, настао у оквиру организације Центра за еваулацију у образовање и науци, је цитатна база са радовима у пуном тексту, реферише домаће часописе, категоризоване као периодичне научне публикације. Пружа увид у велики број периодике настао на територији Републике Србије, нудећи велики број чланака доступан у виду пуног текста и у потпуности легитиман да се користи у изради свих даљих радова јер садржи све потребне библиотеграфске податке које је потребно навести у литератури, а притом су у питању радови који су прошли детаљн проверу и анализу и с тим у вези се могу сматрати релевантним изворима информација.

Дигитална Народна библиотека Србије се темељи на значају отвореног приступа информацијама и представља јавно национално добро. Потпуно бесплатно на наведеној мрежи доступан је велики број библиотечког материјала, различитог облика, као и датум издања те тако се могу наћи часописи, новине, књиге, звучне књиге, старе штампане кеиге, фотодокумента, нотна граша, плакати и др.