Факултет за математику и рачунарске науке
Алфа БК Универзитет
Сарадња са професорима и стручњацима са универзитета у Сједињеним Америчким Државама
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Сарадња са професорима и стручњацима са универзитета у Сједињеним Америчким Државама

Сарадња са професорима и стручњацима са универзитета у Сједињеним Америчким Државама

ВЕСТ, 22.10.2021

Публикација међународног значаја Двојезично (српско-енглеско) издање избора прозе значајних ауторки из 19. века српске културе

На Алфа БК Универзитету значајан допринос издавачкој делатности, квалитету међународних научних конференција и развоју стручне способности студената пружају професори и стручњаци са угледних универзитета у Сједињеним Америчким Државама. На Факултету за стране језике у току је пројекат  Заштита и очување културног наслеђа у оквиру којег се припрема публикација Двојезично (српско-енглеско) издање избора прозе значајних ауторки из 19. века српске културе.

За разлику од недавно објављених антологија кратких прича књижевница, које су углавном доносиле дела савремених ауторки, ово је први пут да се објављује избор прозе значајних ауторки из 19. века српске културе – у двојезичном издању. Реч је о избору прича веома хибридног карактера, одломку првог романа из пера српске књижевнице, деловима мемоара и песми у прози. Књига може бити корисна за разумевање и проучавање српског језика и књижевности, историје српског и балканског друштва, у неким случајевима међународних веза и утицаја, a свакако је намењена и за учење превода на енглески. Проф. др Светлана Томић направила је избор жанровски различитих текстова и написала уводни текст, доц. др Артеа Панајотовић организовала је са студентима Факултета за стране језике превод текстова на енглески, а лектуру превода урадила је угледна слависткиња и преводитељка, проф. др Сибелан Форестер са Свортмор колеџа у Пенсилванији.

Са поменутом професорком Сибелан Форестер (Sibelan Forrester) Алфа БК Универзитет сарађује од 2014. године, када се одазвала позиву да буде један од пленарних излагача на конференцији Култура у огледалу језика и књижевности, док је тренутно у међународном уређивачком одбору нашег часописа Речи. Иначе, пленарна предавања на годишњем међународном научном скупу Факултета за стране језике, током последњих година, одржали су и следећи професори са универзитета у Сједињеним Америчким Државама: Картика Шашикумар (Karthika Sasikumar) са Државног универзитета у Сан Хозеу, проф. др Дејвид Шварц (David G. Schwarts) са Универзитета у Невади и проф. др Џон Кокс (John K. Cox) са Државног универзитета у Северној Дакоти. Ускоро се очекује и реализација првих пројеката са Универзитетом у Аризони, о чему ће више речи бити у наредном периоду.